Over de Schipbeeksurvivalrun

In het prachtige Bathmen organiseren wij jaarlijks een survivalrun langs de Schipbeek met verschillende parcours voor jong en oud. Zowel wedstrijdlopers als recreanten kunnen deelnemen aan de run en zullen obstakels ter land en in het water moeten trotseren.

Gezelligheid staat voorop, en het dorpse saamhorigheid plus de passie voor de survivalsport laat zich zien door de inzet van vele vrijwilligers, lokale sponsoren en toeschouwers die dit sportieve evenement voor jou mogelijk maken!

De run van 2024 zit er weer op! Bekijk hieronder de uitslagen.

Lees hier meer informatie.

Sfeerbeeld Schipbeeksurvivalrun

Een stukje
geschiedenis

Alles is ergens begonnen, en ook de Schipbeeksurvivalrun heeft zo haar eigen verhaal. Lees hieronder een aantal stukken op de tijdlijn van het ontstaan van de run, tot de nieuwe generatie.

"De geschiedenis van de Schipbeeksurvivalrun weerspiegelt niet alleen de evolutie van een sportevenement, maar ook de groei van een hechte gemeenschap"
- Organisatie Schipbeeksurvivalrun 2023

Het jaar 1994

Wonend in Bathmen, maar werkzaam als politieagent bij de gemeentepolitie Deventer; Ben Steinmeijer was als atletiek-gedelegeerde van de politie-sportvereniging ‘Hermandad Deventer’ organisator van de jaarlijkse korps veldloop. Toch proefde hij bij de deelnemers dat ze op den duur wat anders wilden dan vijf kilometer hardlopen. Dat hoefde je Ben niet twee keer te zeggen... Hij was op dat moment zelf actief in de survivalruns die toen net in opkomst waren en vond dat zijn agenten ook maar eens moesten ruiken aan deze sport.

Het werd een mini-survivalrun: er moest 3 km gefietst worden met een dienstfiets om het Brinkgreven, vervolgens nog 3 km met een rasterpaal lopen rond de Douwelerkolk door sloten, maïsland en een enkele touwhindernis waarna afgesloten werd met schieten met een luchtdrukpistool (al dan niet gevolgd met een strafrondje). Prachtig was het commentaar van de agenten: "dit moeten we vaker doen!". Iets minder prachtig was het uitwijken voor een diender die met een rasterpaal schreeuwend aan lopen kwam dat ze ruimte voor hem moesten maken. Uiteraard had de politie geen vergunning aangevraagd met als gevolg een mooie klacht in de krant. Na nog een kleine survivalrun in het Wechelerveld bij Schalkhaar te hebben georganiseerd, besloot Ben een survivalrun te beginnen in zijn woonplaats en wel in, op en rond de Schipbeek te Bathmen. De Schipbeeksurvivalrun was geboren.

Het jaar 1996

De eerste Schipbeeksurvivalrun vond plaats met 16 politieagenten. Al gauw kregen sportieve burgers hier lucht van en wilden graag meedoen. Natuurlijk vond de politie dat een uitstekend idee. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, en de burgers vonden het weer mooi om samen te sporten met politieagenten.

Helaas had Ben niet veel materiaal om deze grotere groep een goede survivalrun aan te bieden en ging hij praten met directeur Koops van de plaatselijke Rabobank. Die was gelijk enthousiast en doneerde een geldbedrag waar touw en andere materialen voor gekocht konden worden. Ook sponsorde de Rabobank jarenlang de shirts. Het gaf de run echt een boost.

Jan Klein Hazebroek was destijds werkzaam in het leger en had veel kennis van het knopen van touwen. Toen hij zijn hulp aanbood, werd het evenement steeds groter en konden er al redelijk wat hindernissen gebouwd worden. Ook kon Jan aan veel “afgekeurde” touwen en netten uit het leger komen. Jan is later zelfs nog knoop-instructeur geworden bij de Survivalrun Bond Nederland.

Van 16 agenten naar 200 deelnemers

Ondertussen werden we bijgestaan door Gerrit Lubbersen, familie, bekenden, en de scoutinggroep 'James Lovell' in Bathmen die allen een taak voor hun rekening namen. Van 16 agenten liep het aantal deelnemers elk jaar gestaag omhoog tot ruim 200.

Er kon worden omgekleed in de sporthal, en de start en finish was inmiddels op het scoutingterrein waar de scouts helemaal los gingen in het bedenken van zware hindernissen. Het terrein werd nogal berucht, omdat menig deelnemer 10 meter voor de finish toch nog het begeerde rode bandje moest afstaan. Dit rode bandje diende als bewijs dat je alle hindernissen gehaald had.

Door omstandigheden moest Jan Klein Hazebroek stoppen en had de Schipbeeksurvivalrun een probleem, maar een oplossing diende zich al snel aan. Poppe Hooijsma en Cees Scholtens organiseerden namens ‘Sherpa’ buitensportactiviteiten voor kinderen zoals steppen, kanovaren, abseilen en boogschieten. Met hun kennis, materiaal, enthousiasme en kennissenkring kreeg de Schipbeeksurvivalrun wederom een unieke draai.

Vrijwilligers en sponsoren

Materialen zijn belangrijk, maar vrijwilligers net zo. Zonder vrijwilligers bestaat er geen survivalrun. Gelukkig werd de Schipbeeksurvivalrun steeds groter en kreeg het meer aandacht in de media, waardoor veel mensen het leuk vonden om hun vrije zondag belangeloos op te offeren aan het evenement. Dit gebeurde in de vorm van hindernissen bouwen, lunchpakketten samenstellen, post staan etc. Ook werd de sponsoring van de Schipbeeksurvivalrun door de plaatselijke middenstand gefinancierd. Iedereen had wel een (klein)-kind of bekende die deel nam aan de run. Dan ben je trots dat je in een dorp woont waar men de maatschappelijke belangen inziet van een dergelijk sportevenement. Dan verbindt sport echt! Deed je niet mee, dan kwam je wel kijken.

Een "volwassen" run

De Schipbeeksurvivalrun breidde uit, maar haar organisatie ook. Gerrit Lubbersen, Gerrit-Jan Vels, Robert Jansen, Peter Egbers, Jaap Jongman, Cees Scholtens, Bob Reijnders, Liesbeth Franz en Ben Steinmeijer hebben allen deel uitgemaakt van de organisatie en hebben gezorgd dat de Schipbeeksurvivalrun de mooiste “zwarte” run van Nederland was (ze was officieel nog steeds geen lid van de Survivalrun Bond Nederland). Deelnemers uit het hele land en soms zelfs het buitenland vonden de weg naar Bathmen. Bathmen mocht zelfs het ‘NK Politie Survivalrun’ organiseren. Ook kreeg Bathmen een eigen survivalvereniging (SVB) met bijbehorend oefenterrein, waar inmiddels ruim 150 leden bij zijn aangesloten.

Nadat anderen na jaren stopten als organisator, bleven Gerrit-Jan Vels, Liesbeth Franz, Zeeger van de Koppel en Marcel Katerberg over. Ere wie ere toekomt; onder hun bezielende leiding kreeg de Schipbeeksurvivalrun een duw in de rug en werd het professioneler en groter. Zo werd ze lid van de bond en werd de start/finish verplaatst naar de Brink in Bathmen om zo nog meer uitstraling te krijgen, maar ook deelnemers meer te bieden. Het aantal deelnemers liep nog verder omhoog naar ruim 1300. Aanmelden en ophalen van deelnemers-pakketten vond plaats bij de plaatselijke horecagelegenheid Boode. Daar kregen na afloop ook de ruim 250 vrijwilligers een warme maaltijd aangeboden.

Nieuwe generatie

Sinds een aantal jaar wordt op de Brink een zware, imposante en bijna 50 meter lange eindhindernis gebouwd. Na afloop kan men in hot tubs bijkomen van de inspanning. Het schouwspel van publiek en deelnemers (die met hun laatste loodjes bezig waren) werd jarenlang aan elkaar gepraat door opperspreekstalmeester Henk van Bussel. Door Henk werden deelnemers op de kop in hindernissen geïnterviewd, maar ook moedigde hij ze aan als ze helemaal stuk zaten.

Inmiddels heeft Dennis Diekerhof de plek ingenomen van Marcel Katenberg en is men alweer volop bezig met de voorbereidingen voor de run in 2024, waar Bathmen het Nederlands Kampioenschap survivalrun mag organiseren voor de ‘Lange Survivalrun’. Een hele nieuwe uitdaging voor zowel deelnemers als organisatie.

De reis van de Schipbeeksurvivalrun

Als we terugkijken op de reis van waar de Schipbeeksurvivalrun vandaan komt, met 16 politieagenten naar een survivalrun met ruim 1300 deelnemers uit het hele land, kunnen we alleen maar trots zijn. Het was en is een geweldige groep mensen die doeners, denkers, dromers en durvers samenbracht in een lokale gemeenschap, die de Schipbeeksurvivalrun samen groot heeft gemaakt.

Deze geschiedenis van de Schipbeeksurvivalrun weerspiegelt niet alleen de evolutie van een sportevenement, maar ook de groei van een hechte gemeenschap. Het is een viering van de menselijke wilskracht en het vermogen om obstakels te overwinnen. En zo gaat de Schipbeeksurvivalrun hopelijk verder, jaar na jaar, als een levendig hoofdstuk in de geschiedenis van avontuur en doorzettingsvermogen in Bathmen.

Moddervlek donkerblauw linksonder